NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Exercise 13.1

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Exercise 13.1 in English Medium and Hindi Medium View online or Chose the other exercise like Exercise 13.2 or Exercise 13.3 or Exercise 13.4 or Exercise 13.5 to use it online or offline. NCERT Books for class 10 all subjects and NCERT Solutions are given in PDF form to help the students.


NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Exercise 13.1

If you need solutions in Hindi, Click for Hindi Medium solutions of 10 Maths Exercise 13.1
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 12 Exercise 13.1



NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 12 Exercise 13.1 question 1, 2,, 3, 4, 5, 6, 7, 8
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 12 Exercise 13.1 updated for 2018-19 english medium

Exercise 13.2

Exercise 13.3

Exercise 13.4

Exercise 13.5

10 Maths Main Page

Class 10 Maths Exercise 13.1 Solutions in Hindi Medium

Class 10 Maths Exercise 13.1 Solutions in hindi medium

Class 10 Maths Exercise 13.1 Solutions updated for 2018-19 for up board high school




Class 10 Maths Exercise 13.1 Solutions hindi me all questions

Class 10 Maths Exercise 13.1 Solutions download in pdf

Exercise 13.2

Exercise 13.3

Exercise 13.4

Exercise 13.5

10 Maths Main Page

To get the solutions in English, Click for English Medium solutions.


Important Questions for Practice based on Surface Areas and Volumes Exercise 13.1
  1. What cross-section is made by a cone when it is cut parallel to its base? [Hint: Cross sectional area of top of frustum] [Answer: Circle]
  2. Find total surface area of a solid hemi-sphere of radius 7 cm. [Answer: 462 sq. cm]
  3. A right circular cylinder of radius r cm and height h cm (h > 2r) just encloses a sphere. Find diameter of the sphere. [Answer: 2r]
  4. Find the total surface area of a solid hemi-sphere of radius r. [Answer: 3πr^2]
  5. If two solid hemi-spheres of same base radius r are joined together along their base, then find the total surface area of this new solid. [Answer: 4πr^2]
  6. Two identical cubes each of volume 64 cm³ are joined together end to end. What is the surface area of the resulting cuboid? [Answer: 160 sq. cm]
  7. Find the length of the longest rod that can be put in a room of 10 m × 10 m × 5 m dimensions. [Answer: 15 cm]
  8. Find surface area of a cube whose volume is 1000 cm³. [Answer: 600 cm^2]
  9. Find the curved surface area and the total surface area of a solid cone whose height is 28 cm and radius is 21 cm. [Answer: CSA = 2310 cm^2, TSA = 3696 cm^2]
  10. A cubical block of side 7 cm is surmounted by a hemisphere. What is the greatest diameter of the hemisphere can have? Find the surface area of the solid? [Answer: 7 cm, 332.5 cm^2]
  11. A heap of rice is in the form of a cone of diameter 9m and height 3.5m .Find the volume of the rice .How much canvas cloth is required to just cover the heap? [Answer: 74.25 m3, 80.61 m2]
  12. A square field and an equilateral triangle park have equal perimeter .If the cost of ploughing the field at the rate of ₹ 5/m^2 is ₹ 720. Find the cost of maintain the park at the rate of Rs10/m^2? [Answer: ₹1108.48]
  13. A wooden article was made by scooping out a hemisphere from each ends of a solid cylinder. If the height of the cylinder is 20 cm, and radius of the base is 3.5 cm, find the total surface area of the article. [Answer: 544 cm^2]
  14. A building is in the form of a cylinder surmounted by a hemi-spherical vaulted dome and contains 880/21 m3 of air. If the internal diameter of the building is equal to its total height above the floor, find the height of the building? [Answer: 4 m]
  15. A shuttle cock used for playing badminton has the shape of a frustum of a cone mounted on a hemisphere. The external diameters of the frustum are 5 cm and 2 cm, the height of the entire shuttle cock is 7 cm. Find the external surface area. [Answer: 74.38 cm^2]