NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 7 Exercise 7.1

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 7 Exercise 7.1 of Coordinate geometry in English Medium and Hindi Medium view online or download in PDF form to use offline. Download  Exercise 7.2 or Exercise 7.3 or Exercise 7.4 also in PDF form here. NCERT solutions for class 10 Maths all chapters. Solutions of other subjects are also given in PDF form to download.


NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 7 Exercise 7.1

If you need solutions in Hindi, Click for Hindi Medium solutions of 10 Maths Exercise 7.1

NCERT Solutions for class 10 Exercise 7.1 question 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,, 9, 10

NCERT Solutions for class 10 Exercise 7.1 in English medium




NCERT Solutions for class 10 Exercise 7.1 updated for 2018-19

NCERT Solutions for class 10 Exercise 7.1 all question answers

Exercise 7.2

Exercise 7.3

Exercise 7.4

10 Maths Main Page

Class 10 Maths Exercise 7.1 Solutions in Hindi Medium

Class 10 Maths Exercise 7.1 all question answers in hindi

Class 10 Maths Exercise 7.1 ke prashn uttar

Class 10 Maths Exercise 7.1 solutions updated for mp and up board

Class 10 Maths Exercise 7.1 based on new syllabus

Exercise 7.2

Exercise 7.3

Exercise 7.4

10 Maths Main Page

To get the solutions in English, Click for English Medium solutions.


Important Questions related to Coordinate Geometry Exercise 7.1
  1. Find the distance between the points P (7, 5) and Q (2, 5). [Answer: 5]
  2. If the distance between the points (4, p) & (1, 0) is 5, then find the value of p. [Answer: – 4, +4]
  3. Find the value of x for which the distance between the points P (4, -5) and Q (12, x) is 10 units. [Answer: 1, -11]
  4. If the points A (4, 3) and B (x, 5) are on the circle with Centre O (2, 3) then find the value of x. [Answer: 2]
  5. What is the distance between the point A (c, 0) and B (0, -c)? [Answer: √2c]
  6. Show that the points (3, 2), (0, 5), (-3, 2) and (0, -1) are the vertices of a square.
  7. Prove that (4, -1), (6, 0), (7, 2) & (5, 1) are the vertices of a rhombus is it a square?
  8. Show that points (1, 1), (4, 4), (4, 8) and (1, 5) are the vertices of a parallelogram.
  9. Find the value of p, for which the points (-1, 3), (2, p) & (5,-1) are collinear. [Answer: p = 1]
  10. If the points (-1, 3), (1,-1) and (5, 1) are the vertices of a triangle. Find the length of the median through the first vertex. [Answer: 5]
  11. Find the Centre of a circle passing through the points (6,-6), (3, 7) and (3, 3). [Answer: (24, 5)]
  12. If the distance between the points (3, 0) and (0, y) is 5 units and y is positive, what is the value of y? [Answer: 4]
  13. By distance formula, show that the points (1, -1), (5, 2) and (9, 5) are collinear.
  14. Show that the three points (a, a), (-a, -a) & (-a√3, a√3) are the vertices of an equilateral triangle.
  15. Find the value of k, if the point P (2, 4) is equidistant from the points (5, k) and (k, 7). [Answer: k = 3]
  16. If the point A (0, 2) is equidistant from the points B (3, p) and C (p, 5), find p. Also find the length of AB. [Answer: p = 1, AB = √10]