NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1

Free download NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Statistics in PDF format. Free NCERT Books Solutions for class 10 with assignments are given with previous years papers. Download ( Exercise 14.1 ) in PDF format or view it online. For any further suggestions or error, please inform us, we will rectify as soon as possible. Our only aim is to provide you help without any disturbance.

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Question 1

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Question 2

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Question 2 ans

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Question 3

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Question 4

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Question 4 ans

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Question 5

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Question 5 ans

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Question 6

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Question 7

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Question 7 ans

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Question 7 answer

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Question 8

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Question 9

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 Question 9 answer

Class 10 Maths – Statistics

Important Questions with answers

  1. What is the mean of first 12 prime numbers? [Answer: 16.4]
  2. The mean of 20 numbers is 18. If 2 is added to each number, what is the new mean? [Answer: 20]
  3. The mean of 5 observations 3, 5, 7, x and 11 is 7, find the value of x. [Answer: 9]
  4. What is the median of first 10 natural numbers? [Answer: 3]
  5. What is the value of x, if the median of the following data is 27.5? 24, 25, 26, x + 2, x + 3, 30, 33, 37. [Answer: x = 25]
  6. What is the mode of the observations 5, 7, 8, 5, 7, 6, 9, 5, 10 and 6? [Answer: 5]
  7. Write the relation between mean, median and mode. [Answer: Mode = 3 Median – 2 Mean]
  8. What measure of the central tendency is represented by the abscissa of the point where ‘less than’ and ‘more than’ ogive intersect? [Answer: Median]
  9. Which measure of the central tendency cannot be determined graphically? [Answer: Mean]
  10. The arithmetic mean and mode of a data are 24 and 12 respectively. Find the median. [Answer: Median = 20]
  11. Write the class mark of the class 19.5 – 29.5. [Answer: 24.5]
  12. The mean of 5 numbers is 18. If one number is excluded then their mean is 16. Find the excluded number. [Answer: 26]
  13. The mean of 11 observations is 50. If the mean of first six observations is 49 and that of last six observations is 52, then find sixth observation. [Answer: 56]
  14. Find the mean of following distribution.
    • x         12      16     20     24     28       32
    • F         5        7       8       5        3         2        [Answer: 20]
  15. Find the median of the following distribution
    • x         10      12     14     16       18       20
    • F         3        5       6       4        4          3      [Answer: 14]
  16. Find the mode of the following frequency distribution.
    • Class          0-5      5-10     10-15     15-20     20-25     25-30
    • Frequency  2           7           18           10            8              5         [Answer: 12.89]
  17. Draw a ‘less than’ ogive of the following data
    Marks No. of Students
    Less than 20 0
    Less than 30 4
    Less than 40 16
    Less than 50 30
    Less than 60 46
    Less than 70 66
    Less than 80 82
    Less than 90 92
    Less than 100 100