NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 & 14.2

Free Download NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 & Exercise 14.2 statistics in PDF form. NCERT Books solutions for 2018 CBSE Exams based on Latest CBSE Curriculum 2018-19. Other exercises like Exercise 14.3 or Exercise 14.4 are given to use online solutions of statistics or download it in the form of PDF form.



NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 & 14.2

If you need solutions in Hindi, Click for Hindi Medium solutions of 10 Maths Exercise 14.1 & 14.2

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 14 Exercise 14.1

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 14 Exercise 14.2



class 9 maths chapter 14 exercise 14.2

9 maths chapter 14.2 solutions

exercise 14.2 maths class 9 solutions

9 maths exercise 14.2 solutions




9 maths exercise 14.2 solutions PDF

9 maths exercise 14.2 solutions download

9 maths solutions ex. 14.2

exercise 14.2 solution class 9 maths

Exercise 14.3

Exercise 14.4

9 Maths Solutions – Main Page



9 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 & 14.2 in Hindi

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 14 Exercise 14.1 in hindi medium

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 14 Exercise 14.2 in hindi medium



NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 14 Exercise 14.2 in hindi medium updated for 2018-19

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 14 Exercise 14.2 in hindi medium for high school mp and up board




9 Maths Exercise 14.2 solutions all questions

9 Maths Exercise 14.2 solutions updated for new syllabus 2018-19

Exercise 14.3

Exercise 14.4

9 Maths Solutions – Main Page

To get the solutions in English, Click for English Medium solutions.

Class 9 Maths Chapter 14 Statistics (Exercise 14.1 and 14.2)
Important Questions with Answers for practice
  1. The marks of 5 students in a subject out of 50 are 32, 48, 50, 27and 37. Find the range of marks. [Answer: 23]
  2. A data contains 64 as the highest value and its range is 13. What is its lowest value of data? [Answer: 51]
  3. What is the class mark of the class interval 4.7 – 6.3? [Answer: 5.5]
  4. If class mark of a class interval is 8.5. The class size is 5. Find the class limits of the corresponding class interval. [Answer: 6 – 11]
  5. In a bar graph 0.2 cm length of a bar represents 100 people. What is the length of bar which represents 1300 people? [Answer: 2.6 cm]
  6. Find the mean of first 5 Prime numbers. [Answer: 5.6]
  7. The mean of 5 observation is 10. If each observation of data is increased by 5. Find the new mean. [Answer: 15]
  8. If the mean of 10 observations is 15. Find their algebraic sum. [Answer: 150]
  9. The mean of three numbers is 7. If two numbers are 7 and 8. Find the third number. [Answer: 6]
  10. If the mean of 6, 8, 5, 7, x and 4 is 7 then find the value of x. [Answer: 12]
  11. The mode of 4, 9, 5, 4, 9, 5, 4, 9 and x – 10 is 9 Find x. [Answer: 19]
  12. If the median of the data arranged in ascending order as 6, 9, 15, x + 4, x + 8, x + 11, 30 and 32 is 19 find x. [Answer: 13]
  13. Write the class size and class limits of 104, 114, 124 and 134. [Answer: 10, 99 – 104, 109 – 119]
  14. If the mean of the observations x, 2x + 1, 2x + 5, 2x + 9 is 30. What is mean of last two observations? [Answer: 37]
  15. Find the mean from the following table
    • x     5     6     7     8     4
    • f     3     2     1     3     2     [Answer: 6]
  16. The mean of five numbers is 27. If one of the number is excluded, the mean gets reduced by 2. What is the value of the excluded number? [Answer: 35]
  17. Find the mode of the data 15, 14, 19, 20, 14, 15, 16, 14, 15, 18, 14, 19, 15, 17, 15. If last observation is changed to 14 then find the new mode. [Answer: 15, 14]
  18. If the median of the data arranged in ascending order is 63, find the value of x in the data 29, 32, 48, x – 2, x, x + 2, 72, 78, 84, 95. [Answer: 62]
  19. The mean monthly salary of 40 workers of a factory is ₹ x in a particular year. Each one was given ₹ 3000 as Diwali Bonus. What will be the mean monthly salary in that month? [Answer: x + 3000]
  20. In the question 20 instead of bonus ₹ 300 be deducted from each workers salary for April to February. What will be their mean monthly salary for December month?