NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Exercise 15.1

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Exercise 15.1 of Probability in English Medium and Hindi Medium View to use Online or click for Exercise 15.2 to use it online or download in PDF form to use it offline without any internet connection.  NCERT Solutions for Class 10 all subjects are available in PDF form to free download.



NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Exercise 15.1

If you need solutions in Hindi, Click for Hindi Medium solutions of 10 Maths Exercise 15.1

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Exercise 15.1 NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Exercise 15.1 in English medium



NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Exercise 15.1 updated for 2018-19
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Exercise 15.1 download in pdf
NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 15.1



NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 15.1 in english medium up board
NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 15.1 all questions guide
NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 15.1 free to download
Exercise 15.2

10 Maths Main Page



Class 10 Maths Exercise 15.1 Solutions in Hindi Medium

Class 10 Maths Exercise 15.1 solutions in hindi

Class 10 Maths Exercise 15.1 solutions all questions guide

Class 10 Maths Exercise 15.1 solutions updated for up board in hindi medium




10 Maths prashnavali 15.1 hindi me

Class 10 Maths Exercise 15.1 solutions download free in pdf

Class 10 Maths Exercise 15.1 solutions Tiwari academy

10 Maths Ex. 15.1 all questions answers

10 Maths Ex. 15.1 ke hal hindi me

10 Maths Ex. 15.1 question 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

10 Maths Ex. 15.1 all question solutions

Exercise 15.2

10 Maths Main Page

To get the solutions in English, Click for English Medium solutions.


Important Questions for CBSE Board exams practice
Probability Exercise 15.1
  1. Find the probability of getting one head if a coin is thrown twice. [Answer: ½]
  2. One card is drawn at random from a pack of cards. Find the probability of getting jack. [Answer: 1/3]
  3. One alphabet is chosen out of the alphabets of the word “T I W A R I A C A D E M Y”. What will be the probability of getting a vowel? [Answer: 6/13]
  4. One card is drawn at random from a pack of cards. Find the probability of getting a diamond card. [Answer: 1/4]
  5. A die is thrown once. What is the probability of getting an even prime number? [Answer: 1/6]
  6. A die is thrown twice. What is the probability that the same number will come up either time. [Answer: 1/6]
  7. In a leap year what is the probability of 53 Sundays. [Answer: 2/7]
  8. One card is drawn from the well shuffled pack of 52 cards. Find the probability of getting a black face card. [Answer: 3/26]
  9. If P(E) = 27% then what is the probability of not occurrence of even P? [Answer: 73/100]
  10. Usha and Aastha are two friends. What is the probability that their birthday falls on the same day 14 November 2015? [Answer: 1/365]
  11. Two friends were born in the year 2000. What is the probability that they both have the same birthday? [Answer: 1/366]
  12. A die is thrown once. What is the probability of getting a prime number? [Answer: 1/2]
  13. A bag contains 6 red and 5 blue balls. One ball is drawn at random from the bag. Find the probability that the ball drawn is blue. [Answer: 5/11]
  14. A pair of dice is thrown once. What is the probability of getting the sum on both the die as 11. [Answer: 1/18]
  15. Non Occurrence of any event is 3:4. What is the probability of Occurrence of this event? [Answer: 4/7]
  16. Cards marked with numbers 3, 4, 5… 50 are placed in a box and mixed thoroughly. One card is drawn at random from the box, find the probability that the number on the drawn card is (i) divisible by 7 (ii) a number, which is a perfect square. [Answer: 7/16, 1/4]
  17. If 29 is removed from (1, 4, 9, 16, 25, 29) then find the probability of getting a prime number. [Answer: 0]
  18. A card is drawn at random from a deck of playing cards. Find the probability of getting a face card. [Answer: 3/13]
  19. In 1000 lottery tickets there are 5 prize winning tickets. Find the probability of winning a prize if a person buys one ticket. [Answer: 0.005]
  20. Out of 250 bulbs in a box, 35 bulbs are defective. One bulb is taken out at random from the box. Find the probability that the drawn bulb is not defective. [Answer: 43/50]
  21. One card is drawn at random from a pack of cards. Find the probability that it is a black card. [Answer: 1/2]
  22. A die is thrown once. Find the probability of getting a perfect square. [Answer: 1/3]