NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1

Free download NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1 of AP (Arithmetic Progression) in English Medium and Hindi Medium PDF form. NCERT Solutions for the other subjects for class 10 are also given in the same format to free download. Solutions of Exercise 5.2 or Exercise 5.3 or Exercise 5.4 are also in PDF format or view online without downloading.


NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1

If you need solutions in Hindi, Click for Hindi Medium solutions of 10 Maths Exercise 5.1
NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 5.1 all question in English mediumNCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 5.1 updated for 2018-19


NCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 5.1 for cbse and up boardNCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 5.1 all in pdfNCERT Solutions for Class 10 Maths Exercise 5.1 updated for session 2018-19.Exercise 5.2

Exercise 5.3

Exercise 5.4

10 Maths Main Page

Class 10 Maths Exercise 5.1 Solutions in Hindi Medium

Class 10 Maths Exercise 5.1 Question 1, 2, 3, 4, 5

Class 10 Maths Exercise 5.1 Solutions in Hindi medium

Class 10 Maths Exercise 5.1 Solutions updated for 2018-19.

Class 10 Maths Exercise 5.1 Solutions for up board

Class 10 Maths Exercise 5.1 Solutions updated format based on new syllabus

Class 10 Maths Exercise 5.1 Solutions free to download in pdf

Exercise 5.2

Exercise 5.3

Exercise 5.4

10 Maths Main Page

To get the solutions in English, Click for English Medium solutions.



Important Questions with answers for Practice – Arithmetic Progression (AP)
  1. Find term of – 15, -18, -21… [Answer: 3 (n+4)]
  2. Find the common diff. of A.P 1, -2,-5,-8 … [Answer: -3]
  3. Find the A.P whose first term is 4 and common difference is – 3. [Answer: A.P = 4, 1 -2, -5, -8….]
  4. Find term from end of the AP: 17, 14, 11…………-40. [Answer: -28]
  5. If 2p, p+10, 3p+2 are in AP then find p. [Answer: p = 6]
  6. If arithmetic mean between 3a and 2a-7 is a+4, then find a. [Answer: a = 5]
  7. Find sum of all odd integer between 300 & 498. [Answer: 39501]
  8. Evaluate 4+3+8+5+12+7+… to 32 terms. [Answer: 832]
  9. Which term of the A.P. 12, 7, 2, -3 … is -98? [Answer: 23]
  10. If sum of n terms of an AP is 2n2 +5n, then find its nth term. [Answer: 4n+3]
  11. If nth term of an AP is 7 – 4n. Find its common difference. [Answer: – 4]
  12. Which term of an AP 5, 2, -1… will be -22? [Answer: 10th term]
  13. Determine 27th term of an AP whose 9th term is -10 and common difference is 1¼ [Answer: 25/2]
  14. Find the sum of series 103+101+ 99 +…..49. [Answer: 2128]
  15. Which term of the AP 3, 15, 27, 39, …. will be 132 more than its 54th term ? [Answer: 65th term]
  16. Find the sum of even numbers between 200 to 500. [Answer: 52150]
  17. Find the sum of first 18 terms of an A.P. whose nth term is 3-2n. [Answer: -288]
  18. Which term of the sequence -1, 3, 7, 11 …………. Is 95? [Answer: 25th term]
  19. How many terms are there in the sequence 3, 6, 9, 12, ……, 111? [Answer: 37 terms]
  20. The first term of an AP is -7 and the common difference 5, find its 18th term and the general term. [Answer: a18 =78 & an = 5n – 12]

These questions are selected from CBSE Board Papers and CBSE Sample papers to provide better practice to students. More questions are given for practice in the other exercises sections.