NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.1

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.1 Linear Equations in two variables in English Medium and Hindi Medium PDF form to free download. Download NCERT Books as well as NCERT Solutions for all subjects in PDF file format. Solutions of Exercise 3.2 or Exercise 3.3 or Exercise 3.4 or Exercise 3.5 or Exercise 3.6 or Optional Exercise 3.7 are available to use it offline or view it online.



NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.1

If you need solutions in Hindi, Click for Hindi Medium solutions of 10 Maths Exercise 3.1

Class 10 Maths Exercise 3.1 solutions in English medium

Class 10 Maths Exercise 3.1 solutions question 1, 2, 3

Exercise 3.2

Exercise 3.3

Exercise 3.4

Exercise 3.5

Exercise 3.6

Exercise 3.7


10 Maths Exercise 3.1 Solutions in Hindi Medium

10 Maths Exercise 3.1 in hindi medium

NCERT Solutions for class 10 maths exercsie 3.1 in hindi

Exercise 3.2

Exercise 3.3

Exercise 3.4

Exercise 3.5

Exercise 3.6

Exercise 3.7

To get the solutions in English, Click for English Medium solutions.



Class 10 Maths – Linear Equations in two Variables
Important Questions for Practice
  1. If x = 3m – 1 and y = 4 is a solution of the equation x + y = 6. Then find the value of m. [Answer: m = 1]
  2. What is the point of intersection of the line represented by 3x – 2y = 6 and the y-axis. [Answer: (0, -3)]
  3. For what value of p, system of equations 2x + py = 8 and x + y = 6 have no solution. [Answer: p = 2]
  4. A motor cyclist is moving along the line x – y = 2 and another motor cyclist is moving along the line x – y = 4. Find out their moving direction. [Answer: move parallel]
  5. Find the value of k for which pair of linear equations 3x + 2y = –5 and x – ky = 2 has no solution. [Answer: k = -2/3]
  6. Express y in terms of x in the expression 3x – 7y = 10. [Answer: y = (3x -10)/7]
  7. If 2x + 5y = 4, write another linear equation, so that lines represented by the pair are coincident. [Answer: 4x + 10y = 8]
  8. Check whether the graph of the pair of linear equations x + 2y – 4 = 0 and 2x + 4y – 12 = 0 is intersecting lines or parallel lines. [Answer: parallel]
  9. If the lines 3x + 2ky = 2, and 2x + 5y + 1 = 0 are parallel, then find values of k. [Answer: k = 15/4]
  10. If we draw lines of x = 2 and y = 3 what kind of lines do we get? [Answer: Intersecting lines]
  11. Form a pair of linear equations for: The sum of the numerator and denominator of the fraction is 3 less than twice the denominator. If the numerator and denominator both are decreased by 1, the numerator becomes half the denominator. [Answer: x – y = – 3, 2x – y = 1]
  12. For what value of p the pair of linear equations: (p + 2) x – (2p + 1) y = 3(2p – 1); 2x – 3y = 7 has a unique solution. [Answer: p ≠ 4]
  13. Solve for x and y: x – y/2 = 3; and x/2 – 2y/3 = 2/3. [Answer: 4, 2]