NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.1

Free download NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.1 of Polynomials in English Medium and Hindi Medium PDF format. NCERT Solutions for all other subjects of class 10th are available for download without any login – password. Download Exercise 2.2  or Exercise 2.3 or Exercise 2.4 solutions in PDF form or view it online without downloading.


NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.1

If you need solutions in Hindi, Click for Hindi Medium solutions of 10 Maths Exercise 2.1.
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.1 Question 1 part i, ii, ii
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.1 Question 1 part iv, v, vi



NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.1 Answer 1Exercise 2.2

Exercise 2.3

Exercise 2.4

Class 10 Maths Exercise 2.1 Solutions in Hindi Medium

10 Maths exericise 2.1 ke hal hindi me

Exercise 2.2

Exercise 2.3

Exercise 2.4

To get the solutions in English, Click for English Medium solutions.


Important Questions with answers for Practice
Class 10 Maths – Polynomials
  1. What will be the number of zeroes of a linear polynomial p(x) if its graph (i) passes through the origin. (ii) doesn’t intersect or touch x-axis at any point? [Answer: (i) 1, (ii) 0]
  2. Find the quadratic polynomial whose zeroes are (5 + 2√3) and (5 – 2√3) [Answer: x² – 10x + 13 = 0]
  3. If one zero of p(x) = 4x² – (8k² – 40k)x – 9 is negative of the other, find values of k. [Answer: k =0, 5]
  4. What number should be added to the polynomial x² – 5x + 4, so that 3 is a zero of polynomial so obtained. [Answer: 2]
  5. How many (i) maximum (ii) minimum number of zeroes can a quadratic polynomial have? [Answer: 2, 0]
  6. What will be the number of real zeroes of the polynomial x² + 1? [Answer: 0]
  7. If α and β are zeroes of polynomial 6x² – 7x – 3, then form a quadratic polynomial whose zeroes are 2α and 2β. [Answer: 3x² – 7x – 6]
  8. If α and 1/α are zeroes of 4x² – 17x + k – 4, find values of k. [Answer: 8]
  9. What will be the number of zeroes of the polynomials whose graphs are parallel to (i) y-axis; (ii) x-axis. [Answer: 1, 0]
  10. What will be number of zeroes of the polynomial whose graphs are either touching or intersecting the axes only at the points:
    (i) (–3, 0) (0, 2) and (3, 0)
    (ii) (0, 4), (0, 0) and (0, –4) [Answer: 2, 1]
  11. If –3 is one of the zeroes of the polynomial (k – 1) x² + kx + 1, find the value of k. [Answer: 4/3]
  12. If the product of zeroes of ax² – 6x – 6 is 4 find the value of a. Hence find the sum of its zeroes. [Answer: a = -3/2, sum = – 4]
  13. If α and β are zeroes of the polynomial x² – a (x + 1) – b such that (α + 1) (β + 1) = 0, find the value of b. [Answer: 1]
  14. If zeroes of x² – kx + 6 are in the ratio 3 : 2, find k. [Answer: -5, 5]