NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Exercise 15.2

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Exercise 15.2 of Probability in English Medium and Hindi Medium study online or Click here to see Exercise 15.1 online or in PDF form. NCERT Solutions for class 10 other subjects in PDF form to free download.



NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Exercise 15.2

If you need solutions in Hindi, Click for Hindi Medium solutions of 10 Maths Exercise 15.2
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Exercise 15.2 Question 1
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Exercise 15.2 Question 2




NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Exercise 15.2 Question 3
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 15 Exercise 15.2 Question 4 & 5Exercise 15.1

10 Maths Main Page

Class 10 Maths Exercise 15.2 Solutions in Hindi Medium

10 Maths Exercise 15.2 optional exercise solutions in hindi



10 Maths Exercise 15.2 optional exercise solutions updated for 2018-19.

10 Maths Exercise 15.2 optional exercise solutions download in pdf

Exercise 15.1

10 Maths Main Page

To get the solutions in English, Click for English Medium solutions.



Important Questions with Answers based on Probability Class 10 Maths
  1. In a non – leap year, what is the probability of 53 Mondays? [Answer: 1/7]
  2. A card is drawn at random from a pack of 52 playing cards. Find the probability that the card drawn is neither an ace nor a king. [Answer: 11/13]
  3. Two dice are rolled simultaneously. Find the probability that the sum of the two numbers appearing on the top is more than and equal to 10. [Answer: 1/6]
  4. Find the probability of multiples of 7 in 1, 2, 3… 33, 34, 35. [Answer: 1/7]
  5. In a fair at a game stall, slips marked with numbers 3, 3, 5, 7, 7, 7, 9, 9, 9, 11 are placed in a box. A person wins if the mean of numbers are written on the slip. What is the probability of his losing the game? [Answer: 7/10]
  6. A box contains 90 discs which are numbered from 1 to 90. If one disc is drawn at random from the box, find the probability that it bears (i) a two digit number (ii) a perfect square number (iii) a number divisible by 5. [Answer: 1/5. 1/10, 9/10]
  7. A bag contains 5 white balls, 7 red balls, 4 black balls and 2 blue balls. One ball is drawn at random from the bag. Find the probability that the balls drawn is (i) White or blue (ii) red or black (iii) not white (iv) neither white nor black [Answer: 7/18, 11/18, 13/18, 1/2]
  8. The king, queen and jack of diamonds are removed from a pack of 52 playing cards and the pack is well shuffled. A card is drawn from the remaining cards. Find the probability of getting a card of (i) diamond (ii) a jack [Answer: 10/49, 3/49]
  9. The probability of winning a game is x/12. The probability of losing it is 1/3. Find the value of x. [Answer: 8]
  10. A card is drawn at random from a well shuffled deck of playing cards. Find the probability that the card drawn is (i) a card of spade or an ace (ii) a red king (iii) neither a king nor a queen (iv) either a king or a queen. [Answer: 4/13, 1/26, 11/13, 2/13]
  11. In a lottery, there are 10 prizes and 25 are empty. Find the probability of getting a prize. Also verify that P(E) + P(not E) = 1 for this event. [Answer: 2/7]
  12. The probability of a defective egg in a lot of 400 eggs is 0.035. Calculate the number of defective eggs in the lot. Also calculate the probability of taking out a non-defective egg from the lot. [Answer: 14, 0.965]
  13. A card is drawn from a well shuffled deck of playing cards. Find the probability that the card drawn is (i) a face card (ii) red colour face card (iii) black colour face card. [Answer: 3/13, 3/26, 3/26]
  14. In a class discussion, Himanshu says that probability of an event cannot be 1.3. Which value is depicted here? [Answer: Logical Value] P(E) + P(not E) = 1, which value is depicted by this statement? [Answer: Understanding, Logical reasoning]
  15. Ramesh got ₹ 24000 as Bonus. He donated ₹ 5000 to temple. He gave ₹ 12000 to his wife, ₹ 2000 to his servant and gave rest of the amount to his daughter. Calculate the probability of (i) wife’s share (ii) Servant’s Share (iii) daughter’s share. (iv) Which values are depicted by Ramesh? [Answer: ½, 1/12, 5/24, Social Value & Religious Value]
  16. 240 students reside in a hostel. Out of which 50% go for the yoga classes early in the morning, 25% go for the Gym club and 15% of them go for the morning walk. Rest of the students have joined the laughing club. What is the probability of students who have joined laughing club? Which value is depicted by the students? [Answer: 1/10, Physical Fitness]