NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.2

Free download NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.2 Statistics in English Medium and Hindi Medium PDF form to use it offline. NCERT Sols for class 10 all subjects have been uploaded in pdf file format for the convenience of students. The other Exercises of this chapter  like Exercise 14.2 or Exercise 14.3 or Exercise 14.4 are here to use online without downloading. Both the options are provided to help the students. For any inconvenience you may call me any convenient time for assistance. We are working for your help only.



NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.2

If you need solutions in Hindi, Click for Hindi Medium solutions of 10 Maths Exercise 14.2

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.2 Statistics




NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.2

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.2 Statistics updated 2018-19

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Exercise 14.2 Statistics question 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

Exercise 14.1

Exercise 14.3

Exercise 14.4

10 Maths Main Page



Class 10 Maths Exercise 14.2 Solutions in Hindi Medium

10 Maths Exercise 14.2 solutions in hindi medium

10 Maths Exercise 14.2 solutions updated for new syllabus 2018-19



10 Maths Exercise 14.2 solutions all question answers guide in hindi

10 Maths Exercise 14.2 solutions updated for cbse, mp, up board

Exercise 14.1

Exercise 14.3

Exercise 14.4

10 Maths Main Page

To get the solutions in English, Click for English Medium solutions.



Important Questions of Statistics With answers
Class X Maths – Questions selected from PREVIOUS YEARS PAPERS
  1. Write the following data into less than cumulative frequency distribution table.
    • Marks                0-10     10-20     20-30     30-40     40-50
    • No. of Students  7            9              6              8             10
  2. Find the mean of the following data
    • Class Interval   0-10     10-20     20-30     30-40     40-50
    • Frequency           8            12            10           11              9       [Answer: 25.2]
  3. If the mean of the following distribution is 54, find the value of P.
    • Class               0-20      20-40       40-60      60-80      80-100
    • Frequency        7              P               10              9               13    [Answer: 11]
  4. Find the median of the following frequency distribution.
    • Class Interval    0-10     10-20     20-30     30-40     40-50     50-60
    • Frequency            5             3            10              6              4             2      [Answer: 27]
  5. The median of following frequency distribution is 24. Find the missing frequency x.
    • Age (in years)    0-10     10-20     20-30     30-40     40-50
    • No. of Persons      5            25           x              18            7      [Answer: 25]
  6. Find the median of the following data.
    • Marks                 Below 10     Below 20     Below 30     Below 40     Below 50     Below 60
    • No. of students        0                   12                 20                  28                 33                 40       [Answer: 20]
  7. Draw a ‘more than type’ ogive of the following data.
    • Weight (in kg.)      30-35      35-40     40-45      45-50     50-55     55-60
    • No. of Students          2              4             10             15            6             3
      How is the overweight harmful for a person?
  8. Find the mode of the following data.
    • Height (In cm)      Above 30     Above 40     Above 50     Above 60     Above 70     Above 80
    • No. of Plants                 34                30                  27                   19                  8                    2       [Answer: 63.75]
  9. The mean of the following data is 53, find the value of f1 and f2.
    • C.I.      0-20      20-40      40-60      60-80       80-100     Total
    • F             15            f1              21             f2                17            100     [Answer: f1 = 18, f2 = 29]
  10. The mean of the following distribution is 57.6 and the sum of its frequencies is 50, find the missing frequencies f1 and f2.
    • Class           0-20     20-40     40-60     60-80     80-100     100-120
    • Frequency    7              f1            12             f2              8                 5        [Answer: f1 = 8 and f2 = 10]
  11. If the median of the distribution given below is 28.5, find the values of x and y.
    • Class Interval     0-10     10-20     20-30     30-40     40-50     50-60     Total
    • Frequency              5            8              x              15            y              5           60    [Answer: x = 20, y = 7]