NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Exercise 13.3

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Exercise 13.3 surface areas and volumes (Mensuration) in English Medium and Hindi Medium study online or Chose the other exercise like Exercise 13.1 or Exercise 13.2 or Exercise 13.4 or Exercise 13.5 to use it online or offline in the case of absence of internet. NCERT Solutions for Class 10 All subjects are also given in PDF form to download.


NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Exercise 13.3

If you need solutions in Hindi, Click for Hindi Medium solutions of 10 Maths Exercise 13.3
NCERT Solutions for class 10 maths chapter 13 exercise 13.3 in english medium



NCERT Solutions for class 10 maths chapter 13 exercise 13.3 updated for 2018-19NCERT Solutions for class 10 maths chapter 13 exercise 13.3 for all boards

Exercise 13.1

Exercise 13.2

Exercise 13.4

Exercise 13.5

10 Maths Main Page

Class 10 Maths Exercise 13.3 Solutions in Hindi Medium

Class 10 Maths Exercise 13.3 solutions question 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Class 10 Maths Exercise 13.3 solutions updated for 2018-19



Class 10 Maths Exercise 13.3 solutions in hindi for mp and up board

Exercise 13.1

Exercise 13.2

Exercise 13.4

Exercise 13.5

10 Maths Main Page

To get the solutions in English, Click for English Medium solutions.



Important Questions for Exams practice based on Surface areas and Volumes Exercise 13.3
  1. A solid shape is converted from one form to another. What is the change in its volume? [Answer: Remains Unchanged]
  2. A solid sphere of radius r is melted and recast into the shape of a solid cone of height r. Find radius of the base of the cone. [Answer: 2r]
  3. A cylinder, a cone and a hemisphere are of same base and have the same height. What is the ratio of their volumes? [Answer: 3:1:2]
  4. Three cubes of a metal whose edge are in the ratio 3:4:5 are melted and converted into a single cube whose diagonal is 12√3. Find the edge of three cubes. [Answer: 6 cm, 8 cm, 10 cm]
  5. Find the depth of a cylindrical tank of radius 10.5 cm, if its capacity is equal to that of a rectangular tank of size 15 cm × 11 cm × 10.5 cm. [Answer: 5 cm]
  6. A petrol tank is a cylinder of base diameter 28cm and length 24cm fitted with conical ends each of axis length 9cm. Determine the capacity of the tank. [Answer: 18480 cm3]
  7. A solid wooden toy is in the form of a hemi-sphere surmounted by a cone of same radius. The radius of hemi-sphere is 3.5 cm and the total wood used in the making of toy is 1001/6. Find the height of the toy. Also, find the cast of painting the hemi-spherical part of the toy at the rate of ₹ 10 per cm². (Use π=22/7). [Answer: h = 6 cm, Cost = ₹ 770]
  8. Water is flowing at the rate of 2.52 km/hr. through a cylindrical pipe into a cylindrical tank, the radius of whose base is 40 cm. If the increase in the level of water in the tank, in half an hour is 3.15 m, find internal diameter of the pipe. [Answer: 4 cm]
  9. How many spherical lead shots each having diameter 3 cm can be made from a cuboidal lead solid of dimensions 9 cm × 11cm × 12 cm. [Answer: 84]
  10. A well of diameter 3 cm and 14 m deep in dug. The earth, taken out of it, has been evenly spread all around it in the shape of a circular ring of width 4 m to form an embankment. Find the height of embankment? [Answer: 9/8 m]
  11. 21 glass spheres each of radius 2 cm are packed in a cuboidal box of internal dimensions 16 cm × 8 cm × 8 cm and then the box is filled with water. Find the volume of water filled in the box? [Answer: 320 cm3]
  12. A farmer connects a pipe of internal diameter 25 cm from a canal into a cylindrical tank in his field, which is 12 m in diameter and 2.5 m deep. If water flows through the pipe at the rate of 3.6 km/hr, in how much time will the tank be filled? Also find the cost of water, if the canal department charges at the rate of ₹ 0.07/m3? [Answer: 96 min, ₹19.80]