NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Exercise 13.2

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Exercise 13.2 of Surface Areas and Volume in English Medium and Hindi Medium to study online as well as Chose the other exercise like Exercise 13.1 or Exercise 13.3 or Exercise 13.4 or Exercise 13.5 to use it online or view offline. NCERT Solutions for Class 10 other subjects in PDF format is given to download.


NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Exercise 13.2

If you need solutions in Hindi, Click for Hindi Medium solutions of 10 Maths Exercise 13.2
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Exercise 13.2 in english medium




NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Exercise 13.2 updated for 2018-19
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Exercise 13.2 for cbse, up and mp boardExercise 13.1

Exercise 13.3

Exercise 13.4

Exercise 13.5

10 Maths Main Page

Class 10 Maths Exercise 13.2 Solutions in Hindi Medium

Class 10 Maths Exercise 13.2 solutions in Hindi medium

Class 10 Maths Exercise 13.2 solutions updated in hindi for up board



Class 10 Maths Exercise 13.2 solutions question 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Exercise 13.1

Exercise 13.3

Exercise 13.4

Exercise 13.5

10 Maths Main Page

To get the solutions in English, Click for English Medium solutions.



Important Questions of Surface Areas and Volumes Exercise 13.2
  1. Volume of two spheres is in the ratio 64:125. Find the ratio of their surface areas. [Answer: 16:25]
  2. A cylinder and a cone are of same base radius and of same height. Find the ratio of the volumes of cylinder to that of the cone. [Answer: 3:1]
  3. If the volume and the surface area of a sphere are numerically equal, then find the radius of the sphere. [Answer: 3 units]
  4. If the volume of a cube is 1331 cm³, then find the length of its edge. [Answer: 11 sq. cm]
  5. What does the “CAPACITY” for a hollow cylinder means? [Answer: Volume]
  6. How many cubes of side 2 cm can be cut from a cuboid measuring (16 cm × 12 cm × 10 cm). [Answer: 240]
  7. Find the height of largest right circular cone that can be cut out of a cube whose volume is 729 cm³. [Answer: 9 cm]
  8. Twelve solid spheres of the same sizes are made by melting a solid metallic cylinder of base diameter 2 cm and height 16 cm. Find the radius of each sphere. [Answer: 1 cm]
  9. The diameters of the two circular ends of the bucket are 44 cm and 24 cm. The height of the bucket is 35 cm. Find the volume of the bucket. [Answer: 32706.6 cm³]
  10. The volume of two hemi-sphere are in the ratio 8:27. Find the ratio of their radii. [Answer: 2:3]
  11. Find the volume of the largest right circular cone that can be cut out from a cube of edge 4.2 cm? [Answer: 19.4 cm³]
  12. A cubical ice cream brick of edge 22 cm is to be distributed among some children by filling ice cream cones of radius 2cm and height 7cm up to its brim. How many children will get ice cream cones? [Answer: 363]
  13. Find the volume of the largest right circular cone that can be cut out from a cube of edge 4.9 cm is? [Answer: 30.8 cm³]
  14. Three metallic solid cubes whose edges are 3 cm, 4 cm, and 5 cm are melted and converted into a single cube .Find the edge of the cube so formed? [Answer: 6 cm]
  15. How many shots each having diameter 4.2 cm can be made from a cuboidal lead solid of dimensions 66 cm × 42 cm × 21 cm? [Answer: 1500]
  16. A spherical glass vessel has a cylindrical neck 7 cm long and 4 cm in diameter. The diameter of the spherical part is 21 cm. Find the quantity of water it can hold. [Answer: 4939 cm³]
  17. The surface area of a solid metallic sphere is 616 cm2. It is melted and recast into a cone of height 28 cm. Find the diameter of the base of the cone so formed. [Answer: 14 cm]
  18. A cylindrical vessel, with internal diameter 10 cm and height 10.5 cm is full of water. A solid cone of base diameter 7 cm and height 6 cm is completely immersed in water. Find the volume of (i) water displaced out of the cylindrical vessel. (ii) water left in the cylindrical vessel. [Answer: (i): 77 cm³, (ii) 748 cm³]