NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 Exercise 13.5 & 13.6

Free download NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 Exercise 13.5 & 13.6 Surface areas and volumes in English Medium and Hindi Medium free to use online. NCERT Books solutions for class 9 Maths and other subjects are free to download. The solutions of other exercises like Exercise 13.1 & 13.2 or Exercise 13.3 & 13.4 or Exercise 13.7 & 13.8 or Exercise 13.9 are also given to use online Hindi medium and English medium.



NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 Exercise 13.5 & 13.6

If you need solutions in Hindi, Click for Hindi Medium solutions of 10 Maths Exercise 13.5 & 13.6

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 Exercise 13.5




class 9 maths chapter 13.5

9 maths chapter 13 exercise 13.5 solutions

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 13 Exercise 13.6



9 maths chapter 13.6 ncert solutions

class 9 maths chapter 13 exercise 13.6 ncert sols

Exercise 13.1 & 13.2

Exercise 13.3 & 13.4

Exercise 13.7 & 13.8

Exercise 13.9

9 Maths Solutions – Main Page



9 Maths Chapter 13 Exercise 13.5 & 13.6 in Hindi

9 Maths Exercise 13.5 solutions all question answers guide

9 Maths Exercise 13.5 solutions for mp, up board high school kunji




9 Maths Exercise 13.5 solutions updated for 2018-19 free

NCERT Solutions for class 9 Maths Exercise 13.6 all question in explation.



NCERT Solutions for class 9 Maths Exercise 13.6 updated in hindi medium

NCERT Solutions for class 9 Maths Exercise 13.6 guide for all questions

Exercise 13.1 & 13.2

Exercise 13.3 & 13.4

Exercise 13.7 & 13.8

Exercise 13.9

9 Maths Solutions – Main Page

To get the solutions in English, Click for English Medium solutions.



Class 9 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes
Practice Questions with Answers for Exams
  1. The radius of a spherical balloon increase from 6cm to 12 cm as air is being pumped into it. Find the ratio of the surface areas of the balloon in two cases. [Answer: 1:4]
  2. The largest possible right circular cone is cut out of a cube of edge r cm. What is the volume of cone? [Answer: 1/12 πr²]
  3. A roller 1.5 m long has a diameter of 70 cm. How many revolutions will it make to level a play round measuring 50 x 33 m? [Answer: 1500]
  4. The dimensions of a cuboid are in the ratio of 1:2:3 and its total surface area is 88 m². Find its dimensions. [Answer: 2 m, 4 m and 6 m]
  5. A solid cylinder has a total surface area of 231 cm². The curved surface area is 2/3 of the total surface area. Find the volume of cylinder. [Answer: 269.5 cm²]
  6. The total surface area of a cube is 150 sq. cm. Find the perimeter of any one of its faces. [Answer: 20 cm]
  7. Three metal cubes whose edge measures 3 cm, 4 cm and 5 cm respectively are melted to form a single cube. [Answer: 6 cm]
  8. The length, breadth and height of room are 5 m, 4 m and 3 m respectively. Find the cost of white washing the walls of the room and the ceiling at the rate of ₹ 7.50 per m². [Answer: ₹ 55]
  9. Three spheres of radii 3 cm, 4cm and 5 cm are melted together to form a single sphere. Find the radius of new sphere. [Answer: 1440 cm²]
  10. The curved surface area of a right circular cylinder is 176 cm² and its base area is 38.5 cm². Find the volume of the cylinder. [Answer: 308 cm³]
  11. A cylinder and a cone have the same height and the same radius. The volume of the cylinder is 24 cm³. What will be the volume of the cone? [Answer: 8 cm³]
  12. What is the volume of the largest cone that can be inscribed completely in a hollow hemisphere of radius 7 cm? [Answer: 1359.33 cm³]
  13. A cuboidal vessel is 10m long and 8 m wide. How high must it be made to hold 380 m³ of a liquid? [Answer: 4.75 m]