NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.2

Free NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.2 Linear equations in two variables in English Medium and Hindi Medium PDF download. NCERT Solutions for class 10 all subjects are also given to download. Solutions of Exercise 3.1 or Exercise 3.3 or Exercise 3.4 or Exercise 3.5 or Exercise 3.6 or Optional Exercise 3.7 are in PDF form or view it online without downloading.



NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.2

If you need solutions in Hindi, Click for Hindi Medium solutions of 10 Maths Exercise 3.2

Class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.2 in english medium

Class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.2 updated for 2019

Class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.2 solutions for cbse and up board.

Class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.2 solutions for all board 2018-2019 new



Class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.2 question 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Exercise 3.1

Exercise 3.3

Exercise 3.4

Exercise 3.5

Exercise 3.6

Exercise 3.7

Class 10 Maths Exercise 3.2 Solutions in Hindi Medium

Class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.2 solutions in hindi medium

Class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.2 ke hal hindi me for up board

Class 10 Maths Chapter 3 Exercise 3.2 solutions of all answers

Class 10 Maths Exercise 3.2 sols in hindi

Class 10 Maths Chapter 3 prashnavali 3.2 ke prashn uttar

Exercise 3.1

Exercise 3.3

Exercise 3.4

Exercise 3.5

Exercise 3.6

Exercise 3.7

To get the solutions in English, Click for English Medium solutions.


Linear Equations – Class 10
Important Questions for Board Exams
  1. Solve for x and y: 3x + 2y = 11 and 2x + 3y = 4, also find p if p = 8x + 5y. [Answer: x = 5, y = – 2, p = 30]
  2. Solve the pair of linear equations by substitution method: x – 7y + 42 = 0 and x – 3y – 6 = 0. [Answer: 42, 12]
  3. Ram is walking along the line joining (1, 4) and (0, 6). Rahim is walking along the line joining (3, 4) and (1, 0). Represent on graph and find the point where both of them cross each other. [Answer: (2, 2)]
  4. Given the linear equation 2x + 3y – 12 = 0, write another linear equation in these variables, such that geometrical representation of the pair so formed is (i) parallel lines; (ii) coincident lines. [Answer: (i) 4x + 6y + 10 = 0, 4x + 6y – 24 = 0]
  5. The difference of two number is 66. If one number is four times the other, find the numbers. [Answer: 88, 22]
  6. For what values of k, the following system of equations will be inconsistent kx + 3y = k – 3; 12x + ky = k. [Answer: k = – 6]
  7. Solve graphically the pair of linear equations: 5x – y = 5 and 3x – 2y = – 4. Find the co-ordinates of the points where these lines intersect y – axis. [Answer: (2, 5), (0, – 5) and (0, 2)]
  8. For what values of a and b the following pair of linear equations have infinite number of solutions?  2x + 3y = 7; a (x + y) – b(x – y) = 3a + b – 2. [Answer: a = 5, b = 1]
  9. Solve the pair of linear equations: 152x – 378y = – 74; –378x + 152y = – 604. [Answer: 2, 1]
  10. Anu scored 40 marks in a test getting 3 marks for each right answer and loosing 1 mark for each wrong answer. Had 4 marks been awarded for each correct answer and 2 marks were deducted for each wrong answer, then Anu again would have scored 40 marks. How many questions were there in the test? [Answer: 40 questions]