NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.3

Download NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.3 of Polynomials in English Medium and Hindi Medium PDF form free to use. NCERT Books solutions for class 10 all subjects are free without login and in PDF form. Download Exercise 2.1  or Exercise 2.2 or Exercise 2.4 solutions in PDF form or view as it is online given below. All solutions are done properly by experts of maths, but if you find any error or suggestions, please specify us. We will try to resolve as soon as possible.


NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.3

If you need solutions in Hindi, Click for Hindi Medium solutions of 10 Maths Exercise 2.3
Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.3 Question 1, 2, 3Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.3 question 4, 5, 6, 7



Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.3 solutions updated for 2019Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.3 in english medium for up board

Exercise 2.1

Exercise 2.2

Exercise 2.4

10 Maths Exercise 2.3 Solutions in Hindi Medium

10 Maths Exercise 2.3 in Hindi solutions question 1, 2, 3, 4, 5

NCERT Solutions for class 10 maths Exercise 2.3 in hindi

NCERT ke hal hindi me ganit 10 prashnavali 2.3

kaksha 10 ke ganit ke hal exercise 2.3

Exercise 2.1

Exercise 2.2

Exercise 2.4

To get the solutions in English, Click for English Medium solutions.


Practice Questions For CBSE Exams – 2018
Class 10 Maths – Polynomials
  1. What must be added to 4×4 + 2×3 – 2×2 + x – 1 so that the resulting polynomial is divisible by x2 – 2x – 3? [Answer: 61x – 65]
  2. Find all zeroes of the polynomial 2×3 + x2 – 6x – 3 if two of its zeroes are √3 and –√3. [Answer: √3, – √3, -1/2, -1/2]
  3. If √2 is zero of (6×3 + √2×2 – 10x – 4√2), find its other zeroes. [Answer: -√2/2, – 2√2/3]
  4. If two zeroes of x4 – 6×3 – 26×2 + 138x – 35 are (2 ± √3), find other zeroes. [Answer: -5, 7]
  5. On dividing the polynomial x3 – 5×2 + 6x – 4 by a polynomial g(x), quotient and remainder are (x – 3) and (–3x + 5) respectively. Find g(x). [Answer: x2 – 2x + 3]
  6. If sum and product of two zeroes of the polynomial x3 + x2 – 3x – 3 are 0 and 3 respectively, find all zeroes of the polynomial. [Answer: √3, -√3, -1]
  7. If –1/2 is a zero of the polynomial 2×3 + x2 – 6x – 3, find the sum and product of its other two zeroes. [Answer: 0, 3]
  8. Obtain all zeroes of the polynomial 2×4 – 2×3 – 7×2 + 3x + 6 if two factors of this polynomial are (x – 2) and (x + 1). [Answer: √(3/2), -√(3/2)]
  9. Sum and product of two zeroes of x4 – 4×3 – 8×2 + 36x – 9 are 0 and – 9 respectively. Find the sum and product of its other two zeroes. [Answer: 4, 1]
  10. A person distributes k books to some needy students. If k is a zero of the polynomial x2 – 100x – 20,000, then
    (i) find the number of books distributed
    (ii) Which moral values depicted by the person impressed you? [Answer: 200, love, care, kindness, etc.]