NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2

Download NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2 of Polynomials in English Medium and Hindi Medium PDF form free. NCERT Solutions for class 10 Science, Social Science, Hindi are also available in PDF form free to use. Download Exercise 2.1  or Exercise 2.3 or Exercise 2.4 solutions in PDF form to use it offline or view it online.


NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2

If you need solutions in Hindi, Click for Hindi Medium solutions of 10 Maths Exercise 2.2
10 Maths Exercise 2.2 in English medium question 110 Maths Exercise 2.2 updated for 2018-19



10 Maths Exercise 2.2 for up, mp and CBSE board

Exercise 2.1

Exercise 2.3

Exercise 2.4

10 Maths Chapter 2 Exercise 2.2 Question 1 and 2 in Hindi Medium

NCERT Solutions for class 10 maths Exercise 2.2 in Hindi

NCERT Solutions for class 10 maths Exercise 2.2 hindi medium

NCERT Solutions for class 10 maths Exercise 2.2 question 1 in hindi

NCERT Solutions for class 10 maths Exercise 2.2 question 2 in hindi

Exercise 2.1

Exercise 2.3

Exercise 2.4

To get the solutions in English, Click for English Medium solutions.


Important Question from CBSE Sample Papers & Board Papers
Polynomials for Class 10 – Maths
  1. If one zero of the quadratic polynomial (k² + k) x² + 68x + 6k is reciprocal of the other, find k. [Answer: 5]
  2. If α and β are the zeroes of the polynomial x² – 5x + m such that α – β = 1, find m. [Answer: 6]
  3. If the sum of squares of zeroes of the polynomial x² – 8x + k is 40, find the value of k. [Answer: 12]
  4. If α and β are zeroes of the polynomial t² – t – 4, form a quadratic polynomial whose zeroes are 1/α and 1/β. [Answer: 4t² + t – 1 = 0]
  5. If (k + y) is a factor of each of the polynomial y² + 2y – 15 and y³ + a, find values of k and a. [Answer: k = 3, -5 and a = 27, -125]
  6. Obtain zeroes of 4√3x² + 5x – 2√3 and verify relation between its zeroes and coefficients. [Answer: -2/√3, √4/4]
  7. If x4 + 2x³ + 8x² + 12x + 18 is divided by (x² + 5), remainder comes out to be (px + q), find values of p and q. [Answer: p = 2, q = 3]
  8. –5 is one of the zeroes of 2x² + px – 15. Zeroes of p(x² + x) + k are equal to each other. Find the values of k. [Answer: 7/4]
  9. Find the value of k such that 3x² + 2kx + x – k – 5 has the sum of zeroes as half of their product. [Answer: 1]
  10. If α and β are zeroes of y² + 5y + m, find the value of m such that (α + β)² – αβ = 24. [Answer: 1]
  11. If α and β are zeroes of x² – x – 2, find a polynomial whose zeroes are (2α + 1) and (2β + 1). [Answer: x² – 4x – 5 = 0]
  12. Find values of a and b so that x4 + x³ + 8x² + ax + b is divisible by x² + 1. [Answer: a = 1, b = 7]
  13. What must be subtracted from 8×4 + 14x³ – 2x² + 7x – 8 so that the resulting polynomial is exactly divisible by 4x² + 3x – 2? [Answer: 14x – 10]